Als politieke crises zoals het conflict rond Oekraïne geen roet in het eten gooien, gaat Nederland eindelijk op weg naar voorzichtig economisch herstel. Zelfs de consument haakt aan.

Dat bleek dinsdag bij de presentatie van de belangrijkste economische prognoses van het kabinet en het Centraal Planbureau (CPB) voor Prinsjedag 2014. Z24 geeft een grafisch overzicht.

Economie: voorzichtig groeiherstel

Hieronder de belangrijkste prognoses voor de economie.

Dit jaar brengt nog een kwakkelgroei van 0,75 procent, in 2015 gaat het echt iets beter met een economische groei van 1,25 procent.

Ook huishoudens haken dan voor het eerst sinds 2011 aan, met een toename van de bestedingen met één procent.

(Klik voor uitvergroting: meest rechtse kolom is 2015, kolom ervoor 2014 etc.)

bbp mev

Prijsontwikkelingen: geen deflatie, maar zonder huren en btw gebeurt er weinig

Grote vrees voor de economie van de eurozone is dat prijzen nauwelijks stijgen. De lage inflatie is een teken van matige economische groei, waardoor lonen en prijzen nauwelijks toenemen.

Het Centraal Planbureau rekent niet op deflatie, ofwel dalende prijzen, voor Nederland. Voor dit jaar staat inflatie van één procent in de boeken en voor 2015 een gemiddelde prijsstijging van 1,25 procent.

Maar onderstaande grafiek laat wel zien waar de schoen wringt. Exclusief het effect van consumptieve belastingen zoals de btw en huurprijzen (oranje lijn in de grafiek) gebeurt er weinig met de prijzen.

inflatie

Arbeidsmarkt: bescheiden opleving.

Over de arbeidsmarkt is het Centraal Planbureau voorzichtig positief. De werkgelegenheid neemt in 2015 weer toe en de werkloosheid daalt, volgens de internationale definitie, van zeven procent van de beroepsbevolking dit jaar naar 6,75 procent in 2015

Onderstaande tabel geeft de belangrijkste cijfers.

(klik voor uitvergroting: meest rechtse kolom is 2015, voorgaande kolom 2014 etc.)

arbeidsmarkt

En dit is de ontwikkeling van de werkgelegenheid.

werkgelegenheid

Overheidsfinanciën: begrotingstekort daalt, maar schuld blijft hoog

Dan de overheidsfinanciën. Onderstaande tabel brengt de belangrijkste kengetallen in beeld. Positief is dat het begrotingstekort (EMU-saldo) daalt naar 2,2 procent van het nationaal inkomen (bbp) in 2015.

(klik voor uitvegroting: meest rechtse kolom is 2015, voorgaande kolom 2014 etc.)

schuld

Omdat de overheid nog altijd meer uitgeeft dan er aan belastingen en premies binnenkomt, stijgt de staatsschuld wel. Die komt in 2015 uit op 70,2 procent van het bruto binnenlands product. Het beslag van belastingen en sociale premies op de economie neemt wel iets af in 2015 en komt neer op 37,7 procent van het nationaal inkomen.

In ronde getallen komt de staatsschuld in 2015 naar verwachting uit op 467 miljard euro, of wel 28 duizend euro per Nederlander. En in 2015 geeft de overheid 15 miljard euro meer uit dan er binnenkomt.

(klik voor uitvergroting)

overheidsschuld en saldo

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl